Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και δημοσιεύματα που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα και τον τίτλο σπουδών που απονέμεται στους αποφοίτους του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστούν τα παρακάτω σημεία που αφορούν τόσο τους εν ενεργεία, όσο και τους υποψηφίους φοιτητές/τριες του Τμήματος:
- Σχετικά με τη διαδικασία απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικού στους αποφοίτους του Τμήματος, η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 66 του Ν.4610/2019 εισηγήθηκε στις 25-06-2024, την αντιστοίχιση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής του οποίου οι απόφοιτοι εντάσσονται στην ειδικότητα Ηλεκτρονικού Μηχανικού. Η ειδικότητα του Ηλεκτρονικού Μηχανικού εστιάζει σε γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνουν τόσο τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), όσο και Τεχνολογικές εφαρμογές της Ηλεκτρονικής. Η διαδικασία αντιστοίχισης βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί για όλα τα υποψήφια προς αντιστοίχιση τμήματα Μηχανικών ανά την Ελλάδα. Με την ολοκλήρωσή της αναμένεται η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία θα επιτρέψει την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, στην οποία θα ενταχθεί το Τμήμα. Οι απόφοιτοι του Τμήματος θα αποκτήσουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), λαμβάνοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα που περιγράφονται στο άρθρο 11, του Π.Δ. 99/2018 (ΦΕΚ 187/τ.Α/05-11-2018).
- Σε σχέση με την απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master), οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 1, του άρθρου 78 του Ν. 4957/2022 (ΦΕΚ 141/τ.Α/21-07-2022) είναι:
α) το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται κατ’ ελάχιστον από δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα και αντιστοιχεί σε τριακόσιες (300) πιστωτικές μονάδες (European Credit Transfer and Accumulation System ECTS),
β) για την απονομή του τίτλου σπουδών απαιτείται η εκπόνηση πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας διάρκειας κατ’ ελάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου,
γ) το πρόγραμμα σπουδών είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζει τη θεμελίωση της γνώσης σε μια (1) επιστήμη ή τέχνη, την ανάπτυξη μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου, καθώς και την εμβάθυνση και εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας και
δ) η τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενιαίων και αδιάσπαστων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου διάρκειας δέκα (10) εξαμήνων και τριακοσίων (300) πιστωτικών μονάδων για την κάλυψη των γνώσεων που απαιτούνται στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας.
Από τον αρχικό του σχεδιασμό το Τμήμα πληροί τις προϋποθέσεις (α) και (β), καθώς η διάρκεια του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος έχει οριστεί σε δέκα (10) ακαδημαϊκά́ εξάμηνα (ΦΕΚ 2657/τ.Β /1-7-2019) με έναρξη εφαρμογής του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών από το ακαδημαϊκό έτος 2019-20. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών αντιστοιχεί σε 300 πιστωτικές μονάδες (ECTS) και απαιτεί την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας διάρκειας ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου. Η εκπλήρωση των προϋποθέσεων (γ) και (δ) τεκμηριώνεται στην πρόταση πιστοποίησης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που έχει υποβληθεί στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) από το Μάρτιο του 2022.
Η διαδικασία πιστοποίησης περιλαμβάνει αξιολόγηση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών από Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης που ορίζεται γι’ αυτό το σκοπό από την ΕΘΑΑΕ, η οποία επισκέφθηκε το Τμήμα την εβδομάδα 25-30 Ιουνίου 2024. Τα προκαταρκτικά ευρήματα της επιτροπής ήταν ιδιαίτερα θετικά και αναμένεται σύντομα η πλήρης έκθεση αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση της πιστοποίησης θα επιτρέψει στο Τμήμα να προχωρήσει στη διαδικασία που οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master) σε όλους τους απόφοιτους του πενταετούς Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος.
- Τέλος, σε σχέση με την με αριθμό 72880/Ζ1/01-07-2024 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3836/τ.Β/03-07-2024) «Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2024-2025», στην οποία το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων αναφέρεται στον «Πίνακα Γ’ – ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Α.Ε.Ι.», διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη αναφορά αφορά αποκλειστικά και μόνο στις διαδικασίες μετεγγραφής φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 και δεν σχετίζεται με τη διαδικασία απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους.
Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, τόσο η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων της ειδικότητας Ηλεκτρονικού Μηχανικού, όσο και η απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master), θα έχει αναδρομική ισχύ για όλους τους αποφοίτους του πενταετούς προγράμματος σπουδών του Τμήματος.
Συμπερασματικά, την παρούσα χρονική στιγμή (Ιούλιος 2024) το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων διέρχεται από μια κρίσιμη καμπή, που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του προπτυχιακού τίτλου σπουδών του και την καθιέρωση του ως ένα από τα πλέον σύγχρονα και ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών του χώρου της Πληροφορικής και των Ηλεκτρονικών Συστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.