Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη Γενική Συνέλευση του έργου INTERSOC με διοργανωτή το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδoς

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε υβριδική μορφή, η πρώτη Γενική Συνέλευση (General Assembly – GA) του ερευνητικού έργου INTERSOC, η οποία διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (International Hellenic University – IHU). Στη συνάντηση συμμετείχαν 25 εκπρόσωποι του έργου, οι οποίοι παρουσίασαν ποικίλες εισηγήσεις, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τη διεξαγωγή σημαντικών συζητήσεων που συνεισέφεραν καθοριστικά στην πρόοδο και την υλοποίηση των στόχων του.

Ο Αντιπρύτανης και καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Διαμαντάρας, άνοιξε την πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες και υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη. Τόνισε τη συμβολή του ΔιΠαΕ στην επιτυχημένη διοργάνωση και τον άψογο συντονισμό των συζητήσεων, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες και επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη των στόχων του έργου. Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔιΠαΕ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του INTERSOC, Χαράλαμπος Μπράτσας, υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο του ιδρύματος στην πρόοδο του έργου, καθώς και τη στρατηγική του θέση στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων κυβερνοασφάλειας με τεχνητή νοημοσύνη. Μετά τους χαιρετισμούς, ο βασικός συντονιστής του έργου, Δρ. Mihai Paun, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με την πρόοδο των εργασιών και την επιτυχή ολοκλήρωση σημαντικών στόχων για την πρόοδο του. Η πρώτη ημέρα της Συνέλευσης ολοκληρώθηκε με ένα στρατηγικό workshop, όπου οι εισηγητές Γιώργος Μαλογιάννης και Μιχάλης Αναστασιάδης παρουσίασαν την αρχιτεκτονική και υπογράμμισαν την σπουδαιότητα του INTERSOC για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας. Τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης λύσεων ανοικτού κώδικα για την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών, με σκοπό την αποτροπή των απειλών στον κυβερνοχώρο και την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

Η δεύτερη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης έλαβε χώρα στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές συζητήσεις και σημαντικές τοποθετήσεις, οι οποίες ανέδειξαν τον ρόλο του INTERSOC ως έναυσμα για την προώθηση της καινοτομίας και της συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, διεξήχθησαν δύο ανοιχτές συζητήσεις, οι οποίες στόχευαν στην ανταλλαγή ιδεών και την αναγνώριση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και στη βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, με σκοπό την ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων του έργου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τους ομιλητές και τους διοργανωτές να ευχαριστούν θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την πολύτιμη συμβολή τους, τονίζοντας τη σημασία της συνέχειας των κοινών προσπαθειών για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου INTERSOC. Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με αισιοδοξία για την επόμενη φάση του έργου και τη δέσμευση για συνεχή συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων.