Επαγγελματική αποκατάσταση

Οι απόφοιτοι του πενταετούς Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και εφαρμοσμένες γνώσεις τους, έχουν μεγάλες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης και απασχολούνται στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στους τομείς που σχετίζονται με:

  • Ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων, βάσεων δεδομένων, επιχειρησιακών και διαδικτυακών πολυμεσικών εφαρμογών και εφαρμογών προστιθέμενης αξίας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της ιδιωτικότητάς τους.
  • Ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη, προγραμματισμό και συντήρηση συστημάτων λογισμικού μικρής και μεγάλης κλίμακας, ευφυών και νοημόνων συστημάτων, συστημάτων πραγματικού χρόνου, διεπαφών χρήστη – υπολογιστή και λογισμικού ανάλυσης και σύνθεσης εικόνας.
  • Σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση ηλεκτρονικών διατάξεων και συστημάτων, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ενσωματωμένων συστημάτων και υπολογιστικών συστημάτων σε επίπεδο υλικού.
  • Μελέτη, ανάπτυξη και διαχείριση συστημάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, δικτύων και υπηρεσιών και συστημάτων Διαδικτύου των Πραγμάτων.
  • Εκπόνηση μελετών σχεδιασμού και παραγωγής, κατασκευή και επίβλεψη κατασκευών, και συντήρηση συστημάτων και διατάξεων τηλεπικοινωνιών, οπτικοακουστικών και ραδιοτηλεόρασης, προστασίας και πυρασφάλειας, οργάνων μέτρησης, ηλεκτρονικών ισχύος και αυτομάτου ελέγχου, ηλεκτρονικών υπολογιστών και ιατρικών οργάνων.
  • Διεξαγωγή τυποποιημένων δοκιμών και μετρήσεων, ανάλυση, μοντελοποίηση και ερμηνεία πειραματικών δεδομένων και εφαρμογή πειραματικών αποτελεσμάτων για τη βελτίωση παραγωγικών διαδικασιών.
  • Διενέργεια, ατομικά ή ως μέλη επιτροπών, εκτιμήσεων και πραγματογνωμοσυνών σε ηλεκτρονικές διατάξεις, συσκευές, συστήματα και εγκαταστάσεις, αξιολόγηση προσφορών κάθε φύσης ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ελέγχων σε αντίστοιχες βιοτεχνίες και βιομηχανίες.

Οι  μεγάλες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τεκμηριώνονται αφενός από μελέτες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, που προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει μεγάλη έλλειψη στα εξειδικευμένα επαγγέλματα που εντάσσονται στους προαναφερθέντες τομείς, αφετέρου από την τρέχουσα συνεχή και διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση αποφοίτων του Τμήματος από εταιρείες των κλάδων Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής.

Ενδεικτικά, έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, δείχνει πως η ελληνική αγορά έως το 2030 θα χρειαστεί 300.000 πτυχιούχους του κλάδου που θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και εκτιμάται ένα κενό προσφοράς/ζήτησης ειδικών επιστημόνων με υψηλού επιπέδου τεχνολογική εκπαίδευση, το οποίο θα αγγίζει περίπου τους 7.000–7.500 κατ’ έτος για την περίοδο 2023–2030.

Εξάλλου, το αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες που είναι σχετικές με το αντικείμενο του Τμήματος επιβεβαιώνεται και από το μεγάλο πλήθος των προσφερόμενων θέσεων εργασίας που παρατηρείται στις Ημερίδες Πρακτικής Άσκησης και Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας που διοργανώνονται δύο φορές κάθε χρόνο στο Τμήμα μας. Ενδεικτικά, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2023, συμμετείχαν 36 επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών διαφόρων επιπέδων εξειδίκευσης, οι εκπρόσωποι των οποίων παρουσίασαν σε φοιτητές και αποφοίτους του Τμήματος το εταιρικό τους προφίλ και τις δυνατότητες απασχόλησης στις εταιρείες τους.

Σε σχέση με τους αποφοίτους των πρώην Τμημάτων Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής, ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τετραετούς ΠΠΣ του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΤΕ) περιγράφονται στο ΦΕΚ/Α158/14-6-1989.
  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τετραετούς ΠΠΣ του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής (ΤΕ) περιγράφονται στο ΦΕΚ/Α246/3/12/2008.

Σε σχέση με τους αποφοίτους του πενταετούς ΠΠΣ του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων:

  • Το πτυχίο του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων εξασφαλίζει την πρόσβαση σε θέσεις του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, καθώς συμπεριλαμβάνεται στον κλάδο ΠΕ Πληροφορικής του ΦΕΚ/Α232/17-12-2022 που αφορά στον καθορισμό προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο).
  • Στις 25-06-2024 η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 66 του Ν.4610/2019 σε συνεδρίαση της εισηγήθηκε την πλήρη αντιστοίχιση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής, του οποίου οι απόφοιτοι εντάσσονται στην ειδικότητα Ηλεκτρονικού Μηχανικού (Π.Δ. 99/2018). Αναμένεται σύντομα η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης και η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο ΔΙΠΑΕ, ώστε οι απόφοιτοι του Τμήματος να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) λαμβάνοντας τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διαδικασία Πιστοποίησης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος, από την Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης που ορίστηκε γι’ αυτό το σκοπό από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Η ολοκλήρωση της Πιστοποίησης θα επιτρέψει στο Τμήμα να προχωρήσει στη διαδικασία που οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master) για όλους τους απόφοιτους του πενταετούς ΠΠΣ του Τμήματος.