Σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση για την ομάδα «INSIGHTS»

To European Patent Office (EPO) στα πλαίσια του Ερευνητικού Ανταγωνιστικού προγράμματος CodeFest 2024 on generative AI, ανακοίνωσε την βράβευση της ομάδας INSIGHTS η οποία διακρίθηκε ως μία από τις 6 πρώτες ομάδες, από τις 50 που υπεβαλλαν πρόταση. Ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2024 στην ετήσια εκδήλωση του EPO Patent Knowledge Forum που είναι η κορυφαία ετήσια εκδήλωση του EPO για τεχνολογίες πληροφορικής. Στην φιναλιστ ομάδα INSIGHTS συμμετέχουν 4 επιστήμονες συνολικά, δύο εκ των οποίων προέρχονται από το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔιΠαΕ, η υποψήφια διδάκτορας Ελένη Καματέρη (απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος Ευφυείς Τεχνολογίες Διαδικτύου) και ο καθηγητής του τμήματος Μιχάλης Σαλαμπάσης.

Η πρόταση-πρωτοβουλία INSIGHTS αποτελεί μια δίμηνη ερευνητική προσπάθεια, που έφερε μαζί επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς της επιστήμης των υπολογιστών οπως Natural Language Processing, Information Retrieval, Deep Learning και LLMs, ανταποκρινόμενη στην ανοιχτή πρόσκληση του EPO CodeFest, με σκοπό να βελτιώσει θεαματικά τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν για την ανακάλυψη σχετικών πατεντών, την ευκολότερη κατανόηση, αλλά και την σύνοψη και ταξινόμηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Δημιουργήθηκαν και δοκιμάστηκαν δεκάδες μοντέλα σε πολλαπλά περιραματικά patent datasets για summarazation και classification, δοκιμάστηκε η απόδοση και η αποτελεσματικότητα τους σε prior-art search, καθώς και αναπτύχθηκε πιλοτικά ένα καινοτόμο σύστημα chat-conversational search. Η όλη ανάπτυξη έγινε στην πλατφόρμα του EPO.

Η ομάδα INSIGHTS αποτελείται από τους:

● Η Linda Andersson, TU Wien και τη start-up εταιρεία Artificial Researcher-IT GmbH, ειδική σε θέματα text-mining

● Την Ελένη Καματέρη, Ph.D. υποψήφια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, η οποία εφάρμοσε τις γνώσεις της στην ταξινόμηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και την εκτενή εμπειρία στη σύνοψη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Renukswamy Chikkamath, Ph.D. υποψήφιος στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου, ο οποίος συνέβαλε με την τεχνογνωσία του στην αναζήτηση και στην ανάλυση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αξιοποιώντας την εμπειρία του ως μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης.

Μιχάλης Σαλαμπάσης, καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ο οποίος συνέβαλε με την πολυετή εμπειρία του σε εφαρμοσμένες μελέτες και μοντέλα για ανάκτηση πληροφοριών, που οδήγησαν στην μελέτη διάφορων pipelines και workflows για ανάκτηση πατεντών



Συνημμένα: